Българското знаме ще се развее на 111- метровия пилон Рожен 13 юли, 2023

Българското знаме ще се развее на 111- метровия пилон Рожен
Снимка: rozhen.bg

С триста гайдари, богата музикална програма и грандиозно шоу заря ще бъде открит тази вечер  Пилон „Рожен“

Българското знаме ще се развее от пилона с височина 111 метра. Монументът е посветен на две годишнини, които се отбелязват през 2023 г. – 111 г. от Освобождението на Родопите и 120 г. от Илинденско – Преображенското въстание.

В празничната програма ще участват фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. бесарабската българка Лилия Семкова, Християна Лоизу, хор „Ваня Монева“, деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Република Северна Македония, Албания и България ще изпълнят заедно песента „Моя страна, моя България“. Специална програма, посветена на българското знаме, ще представят Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

Официално Форумът на народното творчество и животновъдството „Рожен – 2023“ ще бъде открит на 14 юли с дефиле на стотици гайдари, съобщиха от фондация „Наследство в бъдещето“. Над 7000 участници от всички фолклорни области на страната, състави на българи от Украйна и индивидуални изпълнители на български фолклор от чужбина ще се представят на Националния фолклорен конкурс. 

Снимка: rozhen.bg

Голямото роженско хоро ще се извива точно в 12 часа по обяд и в трите дни от събора пред всички сцени. А всяка вечер концерти ще предложат много емоции и красива българска народна музика.

Първата петъчна вечер ще е гала спектакълът „България гостува на Родопите” с участието на Атанас Янчовичин и МФГ "Бански старчета", Ваня Вълкова, Гергана Димитрова, Денислав Кехайов, Жечка Сланинкова, Илия Луков, Нели Андреева, Нелина,  Петя Панева, Сорина Богомилова и Христо Косашки. В съботната вечер над планината ще екнат изпълненията на космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, ансамбъл „Родопа“, знаменитите „100 Каба гайди” и „101 Каба гайди”, ФГ „Каба кабадайлии“ и гласовете на най-добрите родопски изпълнители.

Входът за Роженския събор е безплатен, както и всички паркинги на територията на събора. 

Хороскоп Виж всички

Нотификация