Ансамбъл "Филип Кутев" и над 860 изпълнители участват в Църногорския събор "В сърцето на Граово" 08 юли, 2023

Ансамбъл

Църногорски събор

Снимка: Фейсбук/Църногорски събор

Поляните край манастира "Св. св. безсребреници Козма и Дамян" над село Гигинци посрещат Църногорския събор "В сърцето на Граово".

Петото издание на празника на граовските фолклор, традиции, бит, култура и дух се провежда с благословението на българския патриарх Неофит и е под патронажа на областния управител на Перник. И тази година препоръчителният дрескод за посетителите на събитието е с мотив "шевица".

Официалното откриване е днес, като любителите на фолклора ще имат възможността да проследят 18-часовата програма, която ще продължи до неделя следобед.

В двата дни на сцената ще се явят над 860 участници, сред които 148 професионални изпълнители и 715 самодейци от шест области.

Гвоздеят в програмата ще бъдат изпълненията на националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", квартет "Славей" и редица народни изпълнители. Ще има и българска традиционна поясна борба "Кореш", ще прозвучат отново големите граовски гласове.

Съпътстващата програма предвижда изложение на чанове, старинни носии и оръжия. Ще бъде възпроизведено и възрожденско граовско село, където читалища от област Перник ще представят както традиционни, така и непознати за региона ястия.

На традиционния фермерски пазар ще бъдат изложени манастирски стоки, натурални продукти и животни.

Манастирът "Св. св. безсребреници Козма и Дамян" е действащ, има старинен манастирски храм, два параклиса, лековито аязмо и чудотворна икона на Пресвета Богородица Всецарица.

Хороскоп Виж всички

Нотификация