Анджела Басет ще получи почетен Оскар 03 юли, 2023

Анджела Басет  ще получи почетен Оскар

Анджела Басет

Снимка: БГНЕС

Анджела Басет - двукратно номинирана за най-престижната кинонаграда, ще получи почетен "Оскар" на наградите на гуверньорите през 2023 г., съобщиха от Академията за филмово изкуство и наука (AMPAS) пред Си Ен Ен.

"През десетилетната си кариера Анджела Басет продължава да прави изключителни изпълнения, които поставят нови стандарти в актьорското майсторство", заяви президентът на Академията Джанет Янг в прессъобщение.

Басет влезе в историята през 2023 г., когато беше номинирана за най-добра поддържаща женска роля за силното си изпълнение на ролята на кралица Рамонда в продължението на "Черната пантера" от 2022 г. "Черната пантера: Уаканда завинаги". Благодарение на това тя стана първият цветнокож, първата жена и първият актьор от Marvel Studios, номиниран за изпълнение в адаптация по комикс.

Първата ѝ номинация за ценната статуетка дойде в средата на 90-те години, когато получи номинация за най-добра актриса за образа на покойната рок и соул икона Тина Търнър в биографичния филм за Търнър от 1993 г. "What's Love Got to Do With It?".

Хороскоп Виж всички

Нотификация