Българите са сред най-уязвимите към дезинформация европейци 25 юни, 2023

Българите са сред най-уязвимите към дезинформация европейци

Fake News

Снимка: pixabay

България е на последно място сред държавите от ЕС в Индекса за медийна грамотност за 2023 г., сочи проучване на Институт "Отворено общество-София" в рамките на Инициатата за европейски политики.

Страната ни заема 35-то място от общо 41 оценени страни в Европа, което я поставя сред държавите, които са най-уязвими към дезинформацията. Индексът измерва потенциалната уязвимост на обществата към дезинформацията и свързаните с нея негативни явления на базата на 4 индикатора - за образование, медийна свобода, доверие в хората и е-участие.

България се представя най-зле по индикаторите, свързани с образованието и свободата на медиите. Индикаторите за образование са свързани с нивото на функционална грамотност, т.е. с умението да се вниква в смисъла на прочетеното или чутото.

Страната ни е най-добре по индикаторите, свързани с така нареченото "електронно участие" - използването на новите информационни и комуникационни технологии за
политическото участие.

С резултат от 31 точки от възможни 100, България все пак изпреварва своите съседи Турция (36-то място с 29 точки) и Северна Македония (39-то място с 22 точки), но изостава от другите си съседи Сърбия (на 31-во място с 33 точки) и Румъния (на 34-во място с 32 точки). Според клъстерния анализ, който разделя страните в класацията по групи със сходни характеристики, България попада в 4-ти предпоследен клъстер заедно със Сърбия, Молдова, Черна гора, Румъния и Турция. В последния 5-ти клъстер, където са държавите с най-ниски резултати, се класират Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония, Косово и Грузия.

В сравнение с индекса за 2022 г., България пада с две места – от 33-то място през 2022 г. до 35-то място през 2023 г., като губи и 2 точки – от 33 точки през 2022 г. до 31 точки през 2023 г.

Цялостната класация на новия Индекс за медийна грамотност 2023 се оглавява от Финландия, която е на 1-во място сред 41 държави в Европа със 74 точки от 100, което я оставя като неизменен лидер в шестте издания на индекса от 2017 г. насам. 

Грузия се намира на дъното на класацията с резултат от 20 точки, заемайки 41-во място. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация