Смилян посреща Фестивала на дивите цветя в Родопите 16 юни, 2023

Смилян посреща Фестивала на дивите цветя в Родопите
Снимка: Фейсбук/НЧ "Проф д-р Асен Златаров" 1927 - с.Смилян

С десетото издание на Фолклорния събор „Изворен глас“ на 17 юни в Смилян ще бъде открит традиционният Фестивал на дивите цветя в Родопите.

Предвид прогнозата за дъждове, участниците в конкурсната програма ще изяват талантите си на закритата сцена в сградата на читалището.

Програмата продължава до 25 юни с ателиета за събиране и съхранение на билки, базари и изложения на местни производители, ботанически фото-тур, пресъздаване на обичай за Еньовден. Домакини на събитията от Фестивала на дивите цветя в Родопите са селата от горното поречие на Арда.

На 19 юни е предвидено ателие за деца „Рисунка върху камък“. На 20 юни започва ателието „Еньовденски изцеления“, в което гостите на фестивала могат да се научат да разпознават и събират билки, от които да приготвят лечебни отвари. Еньовденският ритуал ще бъде изпълнен в ранните часове на 24 юни по поляните на Горна Арда.

По време на Фестивала на дивите цветя ще има и пазарни дни на местни производители с щандове за билки, смилянски боб, домашно приготвени сладка, храни и продукти от Родопите. Ще има и дегустация на храни с високо съдържание на протеини, приготвени от фасул и бобови варива. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация