Ново изследване: Тютюнопушенето води до развитие на мутации в клетките 07 юни, 2023

Ново изследване: Тютюнопушенето води до развитие на мутации в клетките
Снимка: unsplash.com

В медицинската практика пряката причинно-следствена връзка между употребата на тютюн и риска от рак на белия дроб никога не е била отричана. 

Напротив, удостоверено е, че повече от 80% от случаите на рак на белия дроб възникват вследствие на хронична употреба на тютюн, най-вече в резултат на факта, че постоянното излагане на цигарен дим причинява различни увреждания в дихателните пътища и белите дробове. 

Установено е, че след 30-40 години активно пушене, няколко години след отказването на цигарите клетките на дихателните пътища все още се възстановяват и се опитват да възвърнат своята функционална и структурна цялост.

Според ново проучване, публикувано в престижното списание Nature, са наблюдавани действителни мутации на нивото на здравата белодробна клетка. 

Все пак те са неактивни, но има активатори, които могат да доведат до тяхното активиране: много важен от тях е консумацията на тютюн, включително вейпинга.

Изводът е: постоянната, хронична употреба на тютюн причинява увреждане на дихателните пътища и с течение на времето води до натрупване и развитие на мутации в клетките. 

Чрез неконтролируемото развитие и размножаване на тези мутирали клетки рискът от рак се увеличава значително. Ракът на белия дроб е особено жестоко заболяване, често с лоша прогноза.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация