Ямбол празнува днес 05 юни, 2023

Ямбол празнува днес
Снимка: Община Ямбол

В понеделника, след Петдесетница, Православната църква почита Светия Дух – едно от трите лица на Светата Троица. Свети Дух се изобразява в християнската традиция като гълъб. Празникът поставя край на цикъла от Великденски празници, които всяка година са на различна дата.

Ямбол отбелязва Деня на Свети дух като празник на града.

Богатата програма с разнообразни събития за всички възрасти започна от 29 май и ще продължи до 17 юни. 

Днес празникът ще започне със Света литургия в храма "Света Троица" в квартал "Каргон", където по-късно ще се състои и традиционният народен събор. На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъдат връчени награди и званията "Почетен гражданин". В 17:00 часа, в Безистена, ще бъде открита и традиционната изложба "Светлината“, организирана от Художествената галерия "Жорж Папазов" – Ямбол. Тази година специален гост ще бъде художникът Тодор Янков.

От 21 часа пред Общината започва концерта на Николина и Мария Чакърдъкови и Неврокопския танцов ансамбъл. Джаз примата Йълдъз Ибрахимова и Камерен оркестър "Дианополис" - Ямбол ще поднесат съвместен концерт на 11 юни в Културно-информационния център "Безистен".

От 12-и до 17 юни ще се състоят 26-ите театрални празници "Невена Коканова", организирани от Драматичния театър в града, носещ името на обичаната актриса.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация