Богата програма и днес за Празника на розата в Казанлък 03 юни, 2023

Богата програма и днес за Празника на розата в Казанлък

Празник на розата, Казанлък

Снимка: БГНЕС

В Казанлък започва вторият от кулминационните дни в програмата на 120-ия юбилеен Празник на розата.

Сутринта жителите и гости на града могат да посетят ритуала “Розобер” в розовите градини край Овощник и Розово, а в Музея на розата и в Етнографски комплекс “Кулата” ще бъде представен ритуала на розоваренето. 

В днешния ден ще бъде открит и 12-ият фестивал на виното "Розе", в чиято програма са включени националния конкурс за най-добро вино розе "Златен киликс", търговското изложение на утвърдени и нови винопроизводители от страната и чужбина и гурме зона, която предлага на посетителите храна, натурална козметика и продукти, които допълват виното и неговите производни. 

В централния парк “Розариум” жителите и гостите на града ще могат да посетят изложбата с конкурсен характер “Хлябът на българина”, в която ще бъдат показани български хляб и традиционни ястия. Това е едно от ежегодните събития в програмата на Празника на розата в Казанлък. 

В Музея на розата ще бъде представена книгата – албум “Царица Роза”, която разказва историята на престижния конкурс, патентован от община Казанлък, историята на роклите на носителките на титлата, както и техните международни посещения.

Програмата вечерта на площад “Севтополис” ще започне с международен фолклорен фестивал, след което на сцената ще се качат музикантите от Boney M. Xperience. Те ще изпълнят незабравимите хитове на една от най-легендарните диско групи в световната музикална история. Заради концерта ще има промени в движението. Подробности тук.

Празникът на розата в Казанлък е организиран за пръв път през 1903 година и е бил посветен на красотата, цветята и милосърдието. Организирани са богати изложби с рози и цветя, продавали са се картички с изглед от Розовата долина на тема розобер, производство на розово масло и други. Събирали са се средства за бедни семейства, възрастни хора, сираци и болни от туберкулоза.

През 2012 година, по идея на тогавашния и настоящ кмет Галина Стоянова, Празникът на розата прераства в двумесечен фестивал, а през 2021-ва е патентован.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация