С голямо шествие и награди Велико Търново ще отбележи 24 май 17 май, 2023

С голямо шествие и награди Велико Търново ще отбележи 24 май
Снимка: Ростислав Грънчаров

С богата тържествена програма във Велико Търново ще бъде отбелязан 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета, култура и писменост и на славянската книжовност. 

В навечерието на светлия празник ще бъде връчени наградите на Общината „Култура“ – за ярки постижения и дебют, и „Св. Патриарх Евтимий“ - за учители и учителски колективи. Церемонията е на 23 май от 18,00 ч. край паметника на Асеневци.

Програмата на 24 май започва в 10,00 ч. с традиционната празнична среща на кмета Даниел Панов с дейци на културата и просветата в ритуалната зала на Общината. 

В 10,30 ч. от площад „Велчова завера“ ще потегли традиционното за Деня на буквите шествие с потретите на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици, последователи и на бележити българи. Ще се включат повече от 2000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, общественици, библиотечни дейци, творци, писатели, поети, художници и др.  Шествието ще продължи до сградата на Общината.

В 11,00 ч. кметът Даниел Панов, великотърновци и гостите на града ще посрещнат шествието. Кметът Панов ще произнесе празнично слово и ще връчи общинската награда „24 май“ на изявен зрелостник. Носител на отличието тази година е Даница Христова от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. 

В 11,30 ч. на сцената на Общината започва празничният концерт на ученици от СУ „Емилиян Станев“ и „Джуниър Бенд“.

Подарък за всички жители и гости на Велико Търново е прожекция на шоуто на Царевец „Царевград Търнов – звук и светлина“. Спектакълът ще започне в 21,30 ч. в празничната вечер.

Хороскоп Виж всички

Нотификация