Безплатни прегледи в цялата страна по повод Световния ден за борба с хипертонията 17 май, 2023

Безплатни прегледи в цялата страна по повод Световния ден за борба с хипертонията
Снимка: pxhere.com

Безплатни консултации от специалисти-кардиолози предлага Военномедицинската академия по повод днешния Световен ден за борба с хипертонията.  Лечебното заведение се включва за поредна година в националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот. Твоя.”, организирана от Българската лига по хипертония.

Не се изисква предварително записване или направление от личен лекар за безплатните консултации, които ще се проведат от 9:00 до 16:00 часа, в специално изградена конструкция пред ВМА.

В страната такива пунктове  ще има и пред общината в Пловдив, пред болница "Света Марина" във Варна, на пешеходната зона в Плевен и на главната улица в Стара Загора.

Хората ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията, като получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. 

Според мащабното European Health Interview Survey (EHIS), в България всеки трети човек над 15-годишна възраст има хипертония. 

Според последни данни - за високо кръвно налягане се считат показатели от 140 на 90

Независимо дали страдате от високо кръвно или искате да се предпазите от него, трябва да следвате няколко прости съвета - контролирайте теглото си, намалете солта, увеличете протеина, наблегнете на пълнозърнести култури, плодове и зеленчуци, на храни, богати на калии, ограничете алкохола, ако пиете повече от 60 мл твърд алкохол или 500 мл бира дневно, намалете кафето, ако пиете повече от 4 чаши дневно.

Откажете цигарите, управлявайте стреса и най-важното - движете се!  

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация