Що е то трета сливица? 13 май, 2023

Що е то трета сливица?
Снимка: Радио Веселина

Сливиците са образувания, разположени в задната част на гърлото, от двете страни на езика. Съставени са от лимфоидна тъкан и са част от имунната система. Към тях се причислява и аденоида, често означаван като "трета сливица". Третата сливица е локализирана в задната част на гърлото зад мъжеца, на входа на носната кухина. Аденоидът също предпазва от навлизане на бактерии и вируси в организма, като най-съществената му роля е в ранна детска възраст, до изграждане на имунитета. След 7-мата годишнина третата сливица започва да се свива, а при някои възрастни изчезва.

Третата сливица често създава проблеми в детска възраст. Имунитетът съзрява в първите 6-7 години, а някои малчугани реагират при инфекции по-остро. Лечението зависи от различни фактори, преценява се според състоянието на детето, честота на боледуване и др. 

За всичко по тази тема днес в предаването „Доктор здраве“ ще говорим с д-р Цанко Стефанов – специалист по Спешна медицина, Хранене и диететика и други субспециалности като спешна гинекология, спешна педиатрия и др.
 

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация