Фестивалът на светлините LUNAR превръща София в бляскава галерия под открито небе 11 май, 2023

Фестивалът на светлините LUNAR превръща София в бляскава галерия под открито небе
Снимка: facebook/Lunarlightsfestival

От днес до 14 май в София ще се проведе второто издание на Фестивала на светлините LUNAR. 

Арт събитието ще преобрази централната част на града в огромна и бляскава галерия под открито небе, в която над 30 артисти и творчески студия от 12 държави ще представят вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Достъпът до всички произведения ще бъде свободен. 

Всяка вечер от 21 ч до 00 ч. видео и статичните 3D мапинг произведения ще се проектират върху емблематични столични сгради като Народния театър, НДК, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Регионалния исторически музей - София, както и в паркове и площади. 

Така паметникът на Петко и Пенчо Славейкови ще оживее като светлинна инсталация, илюстрациите на Любен Зидаров ще покрият фасадата на Народния театър, а изкуствен интелект ще направи прочит на стихотворението “Хвърчащите хора” на Уилям Шекспир в превод на Валери Петров.

Студенти от Националната художествена академия пък са авторите на светлинната инсталация “Във вихъра на танца”, която поставя фокус върху облагородяването на градските пространства. Творбата ще бъде в подлеза между бул. “Васил Левски” и ул. “Георги С. Раковски”, където ще има и акция по почистване на пространството. 

Заради фестивала от 20.00 до 24.00 часа днес, на 12, 13 и 14 май се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище“ между пл. „Св. Александър Невски“ и бул. „Васил Левски“. Столична община осигурява допълнително транспортно обслужване по време на  Фестивала.За времето от днес до неделя метрото ще работи с удължено работно време - до 01:00 часа. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация