Шумен празнува с шествие, атракционно влакче и концерт на Графа 11 май, 2023

Шумен празнува с шествие, атракционно влакче и концерт на Графа
Снимка: Ивайло Сакелариев/Община Шумен

11 май е Денят на Шумен, защото на този ден през 1813 година е било първото гражданско честване на светите братя Кирил и Методий. Всички събития за Деня на Шумен са посветени на 210-ата годишнина от празника на българската азбука, състоял се в дома на търговеца Стоян Мавродилоглу.

Тържествата ще започнат с литийно шествие с оригиналната икона на светите братя Кирил и Методий, подарена на шуменци от ген. Белокопитов. На тържествената сесия на общинския съвет ще бъдат връчени наградите за изкуство и култура.

В деня на Шумен ще бъдат открити и Друмевите театрални празници с участието на 11 спектакъла от страната. Те представят най - доброто от съвременната и класическата българска драматургия.  

Ще се проведе  и урок по родолюбие, следван от състезание по краснопис и правопис за ученици от първи и втори клас. От 12.00 часа пред Общината ще има състезание по стрийт баскетбол, а пред паметника на свободата забавленията за децата на Шумен ще продължат с анимация, игри, викторини и много танци.

В празничният концерт вечерта ще участват „Destiny“ квартет и Владимир Ампов – Графа, а заря ще озари небето над Шумен в 22.00 часа. 

От общинската администрация информират още, че по случай празника на града по пешеходната зона на бул. „Славянски“ отново се движи атракционно влакче с работно време от 9.00 до 21.30 часа всеки ден, включително в събота и неделя. То ще радва децата на Шумен до края на месец май.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация