66 години празнува Зоопаркът в Стара Загора 25 април, 2023

66 години празнува Зоопаркът в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

Зоопаркът в Стара Загора ще отбележи на 26 април своите 66 години. Най-посещаваната атракция в региона ще посрещне своите гости с тематична украса, а първите 66 от посетителите му ще получат символичен подарък.

Зоопаркът в Стара Загора е създаден на 26 април 1957 година. Началото на зоокъта е поставено през 1956 година, когато от трудовото поделение в града улавят избягал елен лопатар от гориста местност „Орманя” край град Ямбол. 

Поделението подарява елена на тогавашното предприятие „Градини и паркове”. Градският народен съвет решава с него да се постави началото на бъдещата зоологическа градина. 

На мястото на сега съществуващата бадминтон площадка е бил първият дом на зоокъта. През 1957 година е заградена поляна около 4 дка с телена ограда. 

Не след дълго ловците Димитър Лалев от с. Шейново и Иван Кратунков от град Казанлък залавят две мечета от Шипченския балкан и ги даряват на зоокъта в Стара Загора. 

Кръщават ги Иванка и Димитринка. Тогавашният директор на зоопарка в София дарява на втория до тогава в страната зоокът лама и лъв. В началото на март през 1960 година вече има повече от 40 животни.

Разположен в живописния парк „Митрополит Методий Кусев“ Зоопаркът днес е с площ  70 дка, дом е на животни от почти всички континенти.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация