Връчват годишните награди "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата 23 април, 2023

Връчват годишните награди

книги

Снимка: БГНЕС

Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. По този повод на церемония тази вечер ще бъдат връчени годишните награди "Рицар на книгата", с рекорден брой номинации, подчертават от асоциация "Българска книга". Над 200 са направените предложения за статуетките.

В категорията за общественик има 58 номинации, за учител или училище са 95, за библиотека или библиотекар са 38, а за журналист или медия са 20. Гласуването от членовете на асоциацията беше през тази седмица, а от 19:30 часа тази вечер на церемония в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще стане ясно кой печели в различните категории. 

Наградите "Рицар на книгата" се връчват от 2004 г. за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето. 

С тази наградите се отбелязва Световния ден на книгата и авторското право - празник, който се чества от 1996 г. под патронажа на ЮНЕСКО като признание за въздействието на четенето и образованието върху човешкото развитие.

Денят се отбелязва специално и от испанския институт "Мигел де Сервантес" в София с четене на текстове от произведения в оригинал. В инициативата ще участват дипломати, заедно с български публицисти и журналисти.

Връчването на наградите "Рицар на книгата" е финалното събитие от "Походът на книгите" - националната кампания за насърчаване на детското четене, която стартира на 2-и април - Денят на детската книга.

Хороскоп Виж всички

Нотификация