Великден е - най-светлият празник и тържество на Възкресението 16 април, 2023

Великден е - най-светлият празник и тържество на Възкресението
Снимка: БГНЕС

Православният свят посрещна Христовото Възкресение. 

Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе!” и отговорът е “Воистину воскресе!".

Празничното богослужение  в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” в столицата събра стотици миряни . Негово светейшество българският Патриарх Неофит отслужи Архиерейска света Литургия.

„Нека в деня на Христовото Възкресение, прославяйки победата над смъртта и тържеството на живота, да отправим още по-усърдни молитви към Всеподателя за всички, чийто живот е бил отнет във война или при друго злощастие, както и за всички страдащи, угнетени и онеправдани, и да придружим молитвите си с дела на милосърдие и добротворство, на онази съвършена любов, която води до славата на Кръста и светлината на Възкресението”.

Това се казва в патриаршеското и синодално послание на патриарх Неофит, предава БГНЕС.

Пасха Христова или още Великден е празник на празниците и тържество на тържествата. Чрез своето славно възкресение Иисус Христос е сразил Сатаната, това стопроцентово зло вече е в ада. По този начин се изпълнява и божието обещание към нашите прародители Адам и Ева. Когато били изгонени от рая Бог им обещал, че ще изпрати Месия, който ще смачка главата на змията, т.е. ще унищожи това зло, което е изкусило първите хора. Това е изпълнението на божието обещаниe.

В този ден, в празника на празниците, в църковното песнопение се пее „едни други, всички да се прегърнем и да си простим заради Възкресението”.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. На празника деца и възрастни се сборват с червени яйца, като гледат чие ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.

Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава "Христос Воскресе.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация