Разпети петък е 14 април, 2023

Разпети петък е

Разпети петък

Снимка: БГНЕС

„На Разпети петък преживяваме отново кръстната смърт на Иисус Христос“. Това каза в интервю за БГНЕС ставрофорен иконом Борис Петров от Обрадовския манастир.

„Описателно евангелистите ни връщат в онези последни земни мигове на Спасителя и ние, пребивавайки на Богослужението в тези моменти, имаме възможността заедно с него да съпреживеем отново тези моменти“, обясни още той.

Борис Петров отбеляза, че на Разпети петък сутринта се отслужва вечерня, по време на която се изнася плащеницата, изобразяваща погребението на Иисус Христос.

„През целия ден християните имат възможността да се поклонят пред нея, мистично да съпреживеят със Спасителя неговото слизане в гроба, за да имат и радостта да станат свидетели на акта на неговото възкресение, защото полагайки се в гроб Спасителят разруши смъртта, влизайки в Ада“, подчерта ставрофорен иконом Борис Петров.

Той поясни, че на Разпети петък по традиция отиваме в храма, покланяме се на плащеницата, християните често пъти я приемат като някакъв Ад на традиция, за да си вземат здравец от храма за здраве, а смисълът на всичко това е именно и ние да съприживеем със Спасителя неговите страдания, неговата смърт.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация