Дегустация на космическа храна и тест с моножироскоп за Деня на авиацията и космонавтиката 12 април, 2023

Дегустация на космическа храна и тест с моножироскоп за Деня на авиацията и космонавтиката
Снимка: freepik.com

На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На този ден през 1961 г. космонавтът Юрий Гагарин излита и прави с кораба "Восток" обиколка около Земята. Целият космически полет е продължил час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като първи по рода си.

Днес посещението в Авиомузея в Бургас ще е безплатно. Ще бъде открита и изложбата "Мирно небе", включваща творби, участвали в Националния конкурс с международно участие за детско и ученическо творчество "На мира в света". 
Посетителите ще могат да дегустират и космическа храна на 14 и 15 април. През двата дни ще има също интересни забавления - творческа работилница, игра "търсене на яйца", а децата ще имат възможност да влязат в ролята на пилот и ръководител на въздушно движение.

Музеят на авиацията в Пловдив също ще отбележи деня със специална програма от 9 до 18 часа. Тази година акцентът ще бъдат българските разработки, летели в Космоса. За да проверят дали са подготвени за космически пътешествия, най-любопитните през целия ден ще могат да тестват пространствената си ориентация с моножироскоп. Атракционът е единственият подобен в България и наподобява уред за изпитване на астронавти и пилоти, който извършва разнопосочни движения по три оси. 

В авиобаза Безмер ще бъде проведен „Ден на отворени врати” от 09:30 до 12:30 ч. Музеят на авиобазата ще бъде отворен за посетителите, където ще могат да се запознаят с историята ѝ, част от която е вторият български космонавт - Александър Александров. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация