Всеки ден от Страстната седмица е Велик 10 април, 2023

Всеки ден от Страстната седмица е Велик
Снимка: pxhere.com

За православния свят започва Страстната седмица. Дните до Възкресение Христово са наречени Велики и припомнят последните събития от земния живот на Иисус Христос. 

"Седмицата на страданията" започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Тя е и последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. 

Днес на Велики понеделник църковните служби припомнят как Спасителят е изгонил търговците от храма и след това е заповядал да изсъхне смокиновото дърво, което не е давало плодове - символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

На Велики вторник Христос прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника. 

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие и Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. 

Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Иисус Христос, и е посветен на неговите страдания. 

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Иисус Христос. Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с "Христос воскресе!", а отговорът е "Воистину воскресе!" или "Наистина възкръсна!". 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация