Чипровци подготвя Алея и Фестивал на прочутите чипровски килими 07 април, 2023

Чипровци подготвя Алея и Фестивал на прочутите чипровски килими
Снимка: Община Чипровци

Алея на чипровския килим изграждат в община Чипровци. Тя ще се намира по пътя от площада към историческия музей. При хубаво време и на празници килимите ще бъдат излагани на открито и всеки турист ще може да ги разгледа безплатно. В момента община Чипровци ремонтира алеята, а след това ще бъдат монтирани стойките за килимите.

Снимка: Община Чипровци

Чипровският килим е признат от ЮНЕСКО за световно културно наследство и е прочут в цял свят заради сръчно изтъканите в неговите две лица геометрични фигури. Историческият музей в Чипровци притежава килими, изработени от 17 до 21 век. 

Осмият Фестивал на чипровския килим ще се проведе от 28 април до 1 май на централния площад „Чипровско въстание“. 

Ще има станове на открито, на които местни килимарки ще показват как се изработва уникалният чипровски килим. 

Снимка: Община Чипровци

В инициативата „Довърши картината“ – художник ще започне картина на жена, която тъче килим на чипровски стан, а някой желаещ от гостите ще я довърши, като гледа на живо как се изработва килима. Ще има и конкурс за детска рисунка с мотиви от чипровския килим, както и международен турнир по шахмат за купата на община Чипровци.

В празничната програма са включени и много концерти - танцьорите от фолклорна танцова формация „Асти денс“ ще представят спектакъла „Разходка из България“, рокгрупите „Ахат“ и „Конкурент“, духов оркестър „Балканци“, духов оркестър „Вършец мюзик“, Обединен детски комплекс „Ние врабчетата“ от Монтана и изпълнителите  Ива и Велислава Костадинови, Мартина Димитрова, Ива Давидова и Юри Крумов. 

Хороскоп Виж всички

Нотификация