Девойки ще лазаруват в Етъра 05 април, 2023

Девойки ще лазаруват в Етъра
Снимка: Министерство на културата

На Лазаровден – 8 април, момичетата от образователната програма „Училище за лазарки“ ще пресъздадат обичая лазаруване в музей „Етър“. 

Тази година в обучението участват 57 девойки от Габрово, Дряново и Трявна. Възстановките са три – от 11:30, 12:30 и 13:30 часа в същия ден. 

Момичетата се обучават на характерните песни, танци и наричания, опознават символиката на лазаруването. „Училище за лазарки“ се води от специалисти на музея „Етър“. 

Всяка лазарка получава специален документ – Уверително, който й дава право „да се момее и гизди, но с мярка, а когато му дойде времето – да се задоми“. 

Преди да лазаруват в музея, момичетата от образователната програма ще участват във възстановки в родните си градове. В Трявна се събират пред Даскаловата къща в 09:30 ч., а в Дряново –  пред Историческия музей в 11:00 часа.

Лазаровден се отбелязва на осмия ден преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници, посветен на любовта и плодородието. 

Наричан е още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“. В миналото се е смятало, че „нелазарувала мома, не е мома“, и че „мома, ако не е била на Лазар, не може да се задоми“. 

Бъдещите моми започват да се подготвят за лазарки още „среди пости“, събират се и разучават лазарските песни и танци.

Хороскоп Виж всички

Нотификация