Пълноценният сън намалява риска от астма 04 април, 2023

Пълноценният сън намалява риска от астма
Снимка: unsplash.com

Редовният пълноценен сън може значително да намали риска от развитие на астма, сочи проучване, проведено в продължение на десетилетие.

Астмата засяга около 300 милиона души по света. Учените не знаят защо някои хора развиват това заболяване, а други не.

Според изследователите ранното откриване и лечение на нарушенията на съня може да намали рисковете, независимо от генетичната предразположеност. Резултатите са публикувани в списание BMJ Open Respiratory Research.

Екипът от университета Шандун в Китай използва данни от проучването UK Biobank, за да изследва 455 405 души на възраст от 38 до 73 години.

Те са разработили модел на рискови и сънни характеристики и са проследили участниците в продължение на повече от десетилетие.

В началото на проучването хората са били попитани за техните модели на сън, включително дали са чучулиги (дневни хора) или сови (нощни), колко дълго спят, дали хъркат, имат ли безсъние и дали изпитват прекомерна сънливост през деня.

Здравословният режим на сън се определя като такъв от 7 до 9 часа на нощ, без безсъние или рядко, без хъркане и не е честа сънлиост през деня.

През десетте години на проследяване 17 836 души са диагностицирани с астма. В сравнение с хората с нисък генетичен риск, при тези с най-висок генетичен риск вероятността да бъдат диагностицирани с астма е с 47% по-голяма, а при тези с лош режим на сън - с 55% по-голяма.

Хората с висок генетичен риск, които съобщават и за лош режим на сън, са били повече от два пъти по-застрашени от диагностициране на астма в сравнение с тези със здравословен режим на сън и нисък генетичен риск.

Същевременно здравословният режим на сън намалява риска от астма с 44% при хората с нисък генетичен риск, с 41% при тези със среден риск и с 37% при тези с висок генетичен риск.

Учените предполагат, че лошият сън може да предизвика възпалителна реакция в организма, която увеличава риска от астма.

Хороскоп Виж всички

Нотификация