Бургас и Стара Загора честват Деня на Тракия и 110 години от Одринската епопея 26 март, 2023

Бургас и Стара Загора честват Деня на Тракия и 110 години от Одринската епопея
Снимка: Община Бургас

С граждански ритуал в Бургас ще бъде отбелязан днес, 26 март, Денят на Тракия и навършването на 110 години от битката при Одрин.

На тази дата се почита паметта на българските воини, загинали през Балканските войни (1912-1913 г.), както и на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България.

Цветя и венци ще бъдат поднесени на паметника на 24-и Черноморски пехотен полк пред Военния клуб.  След ритуала в залата на Военния клуб ще се проведе и концерт с участието на фолклорен ансамбъл „Царево“ и танцов ансамбъл „Лазур“ – Бургас. Входът е свободен.

Общоградски тържества по повод Ден на Тракия - 26 март, и 110 години от Одринската епопея ще се състоят днес и в Стара Загора. От 11:00 ч. пред паметника „Одринска епопея“ в парк „Тракия“ ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на преклонение пред подвига на българските воини, паднали край Одрин и донесли свободата на тракийските българи. 

Тази решителна победа кара турското командване да поиска примирие и това поставя началото на края на Първата балканска война. В щурма на крепостта вземат участие войниците от старозагорския Дванадесети пехотен балкански полк. В обсадата българите за пореден път показват своя невероятен кураж и невиждана смелост. В името на идеала за обединение, родната армия извършва подвиг, който завинаги остава диря в историята.

Денят на Тракия - 26 март, е обявен за официален празник с постановление на Министерския съвет от 23 март 2006 година.

 

Хороскоп Виж всички

Нотификация