„Часът на Земята” - гасим светлините за час, за да подкрепим планетата 25 март, 2023

„Часът на Земята” - гасим светлините за час, за да подкрепим планетата
Снимка: Facebook/WWFBulgaria

За 16 поредна година се отбелязва глобалната инициатива „Часът на Земята”, посветена на опазването на планетата ни. 

Милиони хора угасват светлините вкъщи, а знакови обществени сгради по света биват затъмнени частично или напълно. Тази година "Часът на Земята" се отбелязва в над 7 хиляди града в 190 държави. 

У нас ще изгасим светлините от 20:30 до 21:30 ч., за да подкрепим планетата.

Тази година WWF посвещава своята инициатива „Часът на Земята” на опазването на дома на дивите животни. Днес многообразието от живи създания на планетата и техните местообитания зависят почти изцяло от човека и неговите действия.

Всяка секунда по света се изсича гора с размерите на едно футболно игрище. С нея безвъзвратно губим и всички нейни обитатели, както и ползите, които би донесла на хората, ако беше запазена цяла и непокътната.

В рамките на световната кампания "Часът на Земята" природозащитната организация WWF в България започва инициатива за възстановяване на популациите на риса и дунавските есетри по нашите земи, наречена "Общ дом. Общо бъдеще".

Един от най-големите проблеми пред едрите хищници в България е нуждата им от големи територии и необходимостта от свързаност между техните местообитания, които не винаги са в границите само на една държава. За да се справят с този проблем природозащитниците предприемат инициативи за обявяване на нови територии с различна степен на защита, тъй като в момента природните паркове и резервати заемат едва 5% от територията на страната ни. По този начин те ще свържат фрагментираните местообитания и ще създадат условия за завръщането на отдавна изчезнали у нас видове.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация