Пускат 6,5 км от автомагистрала „Европа“, вдигат тол таксите 23 март, 2023

Пускат 6,5 км от автомагистрала „Европа“, вдигат тол таксите
Снимка: МРРБ

„Постигнахме споразумение със строителя движението в участък от 6,5 км от автомагистрала „Европа“ да бъде пуснато до Великден. Така ще се облекчи трафикът за празниците. Считам, че ще можем да го направим. И строителят, и Управителният съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, всички сме мобилизирани.“

Това съобщи след проверка на трасето днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който обясни, че в същия период ще бъде пуснат и участък от 7,5 км при обхода на с. Новачене от скоростния път Видин- Ботевград.

Иван Шишков каза, че тол таксите ще бъдат увеличени, след като това беше отложено в края на миналата година с цел намиране на по-справедлив механизъм. 

Предвижда се цената да се определя от километрите, които изминават превозвачите. Увеличението ще бъде с 50%. Предвижда се за километрите над определен пробег – около 4-5 хил. км в рамките на месец, което подлежи на преценка, ще има намаление. 

„Не казваме конкретна цифра, защото продължаваме да правим изчисления, за да можем да облекчим превозвачите, които изминават най-големи разстояния в България. Те трябва да може да бъдат облекчени, защото ще рикошира върху цените на всички продукти на вътрешния пазар“, каза още министър Шишков. И допълни, че за транзитния трафик повишението ще е предвиденото. То ще влезе в сила най-вероятно след два месеца.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация