В Ловеч вход свободен за музея „Дели Хамам“ в световния ден на водата 20 март, 2023

В Ловеч вход свободен за музея „Дели Хамам“ в световния ден на водата
Снимка: Община Ловеч

По повод  Световния ден на водата – 22 март, Община Ловеч обявява 22 март 2023 г., сряда, за Ден на отворените врати с вход свободен за посетителите на Старата градска баня „Дели Хамам“, виртуален атракцион и музей на водата.

Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март с цел привличане на вниманието върху значението на питейната водата и необходимостта от опазването й. 

Инициативата е предложена през 1992 г. на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година в целия свят се организират прояви, посветени на прясната вода.

Темата на Световния ден на водата тази година е свързана с ускоряване на промяната за решаване на кризата с питейната водата и канализацията.

Недоброто управление на целия воден цикъл подкопава напредъка по всички основни глобални проблеми – от здравето до глада, от равенството между половете до работните места, от образованието до индустрията, от бедствията до мира. 

Темата е в съответствие с основния поет от страните ангажимент в Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Една от Целите за устойчиво развитие (SDG 6) включва осигуряване на достъп до чиста питейна вода и канализация за всички, устойчиво управление на водните ресурси до 2030 г.

Хороскоп Виж всички

Нотификация