
България е на второ място по регистрирани храни в Европейския съюз 16 март, 2023

България се нареди на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз, след като днес бе официално вписан и „Суджук Търновски“/„Търновски суджук“.
Европейската комисия (ЕК) включи българския „Суджук Търновски“/„Търновски суджук“ в регистъра по схемите за качество на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ).
Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта. Това е седмата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.
„Суджук Търновски”/„Търновски суджук” е традиционен български траен сурово-сушен месен продукт. Приготвен от раздробено прясно месо, натурални спомагателни материали и напълнен в естествени обвивки.
Произвежда се повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, която се състои в подходящо сортиране на месо, подбиране и дозиране на подправките, както и оформяне на отделните парчета под формата на подкова.
По време на зреенето и сушенето се прилага характерното за националните традиционни сурово-сушени продукти пресоване, което спомага за постигане на специфичен външен вид.
Хороскоп Виж всички
Новини

За Великден се очаква да бъде пуснато движението по северния обход на Бургас

Зоопаркът в Стара Загора посреща с лятно работно време

От утре възстановяват автобусната линия Плевен – Пловдив

Клинт Истууд режисира последния филм в кариерата си

Лидия посвети песен на горделивата любов

Древният „Абритус“ в Разград открива летния туристически сезон

83 автобусни спирки във Варна вече имат Wi-Fi

Спират движението в центъра на Стара Загора на 1 и 2 април

Симона Загорова с нова авторска песен с балканско звучене

„Кино в Родопите“ представя „Формулата на Тео“

Откриват директна линия Габрово-Пловдив-Габрово
