
България е на второ място по регистрирани храни в Европейския съюз 16 март, 2023

България се нареди на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз, след като днес бе официално вписан и „Суджук Търновски“/„Търновски суджук“.
Европейската комисия (ЕК) включи българския „Суджук Търновски“/„Търновски суджук“ в регистъра по схемите за качество на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ).
Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта. Това е седмата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.
„Суджук Търновски”/„Търновски суджук” е традиционен български траен сурово-сушен месен продукт. Приготвен от раздробено прясно месо, натурални спомагателни материали и напълнен в естествени обвивки.
Произвежда се повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, която се състои в подходящо сортиране на месо, подбиране и дозиране на подправките, както и оформяне на отделните парчета под формата на подкова.
По време на зреенето и сушенето се прилага характерното за националните традиционни сурово-сушени продукти пресоване, което спомага за постигане на специфичен външен вид.
Хороскоп Виж всички
Новини

Михаела Филева с грандиозен концерт в Зала 1 на НДК

„Как да спра да те обичам“ от Вениамин и Eva Lea

Орлин Горанов представя нов съвместен проект с великотърновския театър

Русе с „Алея на занаятите“ и пролетен панаир - уникален пример за общоселищен празник

Как да се подготвим за разходка или преход в планината

Мария Бакалова ще представи „Триумф” в родния си Бургас

Жителите на три населени места избират нови кметове

Саби представя "Слабост моя"

Всичко, което трябва да знаем за приложението еЗдраве - нашето здравно досие

"Влюбеният глупак" - поредна песен от предстоящия албум на Фики

Март - месец на женското здраве
