Спектакъл по ромски приказки и легенди поставя Кукления театър в Сливен 16 март, 2023

Спектакъл по ромски приказки и легенди поставя Кукления театър в Сливен
Снимка: facebook/slivenpuppets

Кукленият театър в Сливен ще постави за първи път в страната спектакъл по ромски приказки и легенди. В него ще участват професионални актьори, както и деца от ромския етнос, подбрани чрез кастинг. Създателите на спектакъла все още подбират сюжети от ромския фолклор, които ще послужат за основа на бъдещата постановка.

Спектакълът ще бъде показан в края на март 2024 година, когато е финалът на проекта „Вдъхновение – изкуство за промяна“ по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с партньорството на Норвежкия професионален театър “Kompany13”. Проектът е спечелил първо място сред 80 други предложения.

Началото на проекта бе поставено през миналата седмица с образователния спектакъл „Телефон 112“ в училищата „Братя Миладинови“ и „Юрий Гагарин“ в Сливен. В същите училища започват дейност ателиета по музика, танци, кукломайсторство и актьорско майсторство. 

Съвместната работа на професионални артисти с педагози и деца от ромските училища в града цели да повиши достъпа до култура на децата от малцинствената група, да ги насърчи да развиват артистичните си заложби и да стимулира други артисти от областта на кукления театър в посока на съвместни дейности. В проекта са включени и семействата им.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация