Нови горски аптечки поставиха в природен парк "Витоша" 14 март, 2023

Нови горски аптечки поставиха в природен парк
Снимка: facebook/aptechko.bg

Три нови горски аптечки за първа помощ бяха поставени в природен парк „Витоша“ в начало на месеца. Те са на едни от най-често посещаваните места – местностите Офелиитe и Златните мостове и хижа „Момина скала“. Аптечките са поставени на удобни места на територията на парка, като целта е да бъдат полезни на хората  при оказване на първа помощ. 

Организатори на инициативата са дигиталната платформа „Аптечко“.

В аптечките има превързочни материали (бинтове, лепенки, стерилна марля, памук) – най-използваният продукт в гората; дезинфекционни разтвори (риванол, спирт, йод, кислородна вода) – за промиване на раните; мазила при алергични реакции, рани и изгаряния – не нанасяйте директно върху раната, поради замърсяване, както на продукта, така и на пострадалия. 

Изработката на аптечките е дело на Данаил Марков и Ивайло Стойков. 

От Дирекцията на парк „Витоша“ се надяват, че аптечките няма да станат обект на вандализъм, за да могат да служат по предназначение - оказване на първа помощ на пострадали в планината. 

Други аптечки има на пътеката от село Железница към Черни връх (преди х. „Физкултурник“), в местността Комините, до Боянския водопад, Зимната пътека село Кладница – Черни връх.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация