Сърцето и неговата уязвимост при лечението на онкологични заболявания 04 март, 2023

Сърцето и неговата уязвимост при лечението на онкологични заболявания
Снимка: Радио Веселина

Днес гост в предаването "Доктор здраве“ е доц. Красимира Христова - кардиолог и доказан експерт в неинвазивната образна диагностика на сърдечно-съдови заболявания с над 25-годишна практика. Председател на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика и основател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията.

Доц. Христова: „По последни данни, които имаме, кардиотоксичността се среща до края на онкологичното лечение на близо една пета от пациентите. Това доведе и до промяна на гайдлайните за терапията на тези пациенти и проследяването им. По-често преобладава късната кардиотоксичност, когато лечението е приключило. Ето защо съветваме след прекратяване на химиотерапията пациентите да бъдат насочвани към кардиолог за ехокардиография и да се наблюдава поне през първите шест месеца за признаци на кардиотоксичност. Наблюдението се препоръчва при всички пациенти, които са провеждали химиотерапия.“

Защо сърцето е уязвимо при лечението на онкологични заболявания, как да го предпазим и какви съвети да следваме слушайте днес в „Доктор здраве“.

Доц. Христова е медицински директор на Медицински център по сърдечно-съдови заболявания в София. 

Бъдете здрави с грижа и обич към сърцето!
 

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация