Лионел Меси е най-добрият за 2022 г., а Пеле -"най-добър за всички времена" 28 Февруари, 2023

Лионел Меси е най-добрият за 2022 г., а Пеле -
Снимка: БГНЕС

Лионел Меси беше определен за най-добър футболист за 2022-а година в анкетата на ФИФА. Негови подгласници останаха Килиан Мбапе и Карим Бензема

На бляскавата церемония в Париж ФИФА обяви и другите призове – 

Най-добра футболистка: Алексия Путеяс
Най-добър вратар: Емилиано Мартинес
Най-добра вратарка: Меръ Ърпс
Най-добър треньор: Лионел Скалони
Най-добра треньорка: Сарина Вайгман

Отбор на годината: Тибо Куртоа, Жоао Кансело, Върджил ван Дайк, Ашраф Хакими, Каземиро, Кевин де Бройне, Лука Модрич, Лионел Меси, Килиан Мбапе, Карим Бензема, Ерлинг Холанд.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино даде началото на церемонията с почитта към Пеле, Синиша Михайлович и Джанлука Виали – три големи фигури, които световния футбол изгуби през миналата година. За Краля Пеле имаше специална награда посмъртно за "най-добър в света за всички времена".

Футболист с увреждания спечели наградата "Пушкаш" за най-красив гол за 2022-а година. Това е Марчин Олекси от отбора на Варта (Познан), който е с един ампутиран крак и играе именно в първенство за хора с подобни недъзи. Попадението му бе истински шедьовър:

Наградата за феърплей отива в грузинския защитник Лука Локошвили, който в момента играе за италианския Кремонезе. Като футболист на австрийския Волфсбергер АК той спасява живота на звездата на Австрия (Виена) Георг Тайгъл, който изпада в безсъзнание след сблъсък на терена. Решаващата намеса на грузинеца обаче връща Тайгъл към живота. 

Феновете на Аржентина бяха обявени за най-добрите. Призът беше получен от най-възрастния фен Тула Бомба, който излезе с тъпан, фланелка и шапка на тима, спечелил световната титла в Катар.

Снимка: БГНЕС

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация