Извадено от нафталина: Жабите предусещат земетресения 25 Февруари, 2023

Извадено от нафталина: Жабите предусещат земетресения
Снимка: БГНЕС

През 2010 г. проучване върху жаби показва въздействието на земетресенията върху животните. Установено е, че жабите са напуснали местата си за размножаване точно преди земетресението с магнитуд 6,3, което разтърси Италия през 2009 г.

Проучване, публикувано в списанието на Лондонското зоологическо дружество, може да даде отговор на дебата "усещат ли животните земетресения?".

Проучването установява, че 96% от мъжките жаби в една популация са напуснали местата си за размножаване пет дни преди земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер, което разтърсва региона Л'Акуила в Италия през 2009 г. Освен това мястото на размножаване се е намирало на 74 км от епицентъра. Броят на двойките жаби в района на размножаване също е намалял до нула три дни преди земетресението. От датата на земетресението до последния значителен вторичен трус (с магнитуд 4,5) не е установено ново размножаване в района.

Тази промяна в поведението на жабите съвпаднала с нарушенията в йоносферата, най-горния електромагнитен слой на земната атмосфера, засечени с помощта на много нискочестотно  радиосондиране. Причината за тези смущения в йоносферата остава неизяснена, но се предполага, че става дума за енергийни колебания, причинени от земетресението.

Хороскоп Виж всички

Нотификация