Родната баница е в топ 10 на най-добрите ястия със сирене в света 24 Февруари, 2023

Родната баница е в топ 10 на най-добрите ястия със сирене в света
Снимка: Facebook/Община Кюстендил

Българската баница със сирене е на пето място сред десетте най-добрите ястия със сирене в света.

Това показва класацията на сайта TasteAtlas, а в успорваната битка влизат някои от най-популярните рецепти в своята категория.

Победител в класацията е традиционния бразилски хляб pão de queijo. Малките нишестени топки са измислени от африканските роби, когато започват да използват остатъците от растението маниока. Нишестето от него или фината бяла прах се правела на топки и се изпичала. Тогава не се слагало сирене, но в края на XIX в., след края на робството, много от недостъпните до този момент храни, станали възможни и за чернокожите бразилци. 

Снимка: freepik.com

В челната десетка на най-добрите ястия със сирене в света влизат още грилованото аржентинско сирене Праволета, швейцарското  Раклет – печени картофи със сирене, полските пироги, украинските вареники, индийското ястие Шахи панир, гръцкото Саганаки, както и италианското тирамису и пицата "Куатро формаджи".  

Снимка: pxhere.com

Гласуването за най-добро ястие става през TasteAtlas. Сайтът е известен с това, че публикува често автентични рецепти от различни части на света. Освен това споделя кулинарните критики и препоръки от професионалисти гастрономи. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация