От днес Ямбол става маскарадната столица на България 23 Февруари, 2023

От днес Ямбол става маскарадната столица на България
Снимка: Община Ямбол

От 23 до 26 февруари кукери, сурвакари, сурати, старци, мечкари, джамалари, русалии ще превземат Ямбол, за да покажат богатството на българските маскарадни игри.

В рамките на фестивала „Кукерландия“ ще се състои и Националният кукерски празник „Кукериада– Тунджа, Долината на кукерите”.

Традициите се предават от родители на деца и затова са вечно живи. В 10:30 часа днес малките кукери от Ямболския регион ще покажат какво са научили за обичая на сцената на детския фолклорен празник „Аз съм кукерче!“ пред Община Ямбол. През това време майстори на кукерски маски и атрибути от община Тунджа ще показват как се изработват те.

Утре карнавалното шествие на малки и големи кукери ще тръгне в 17:30 часа от улица „Търговска“, предвождано от емблематичните ямболски гигантски маски и Гайдарски състав при Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ град Котел. Шествието ще приключи пред сцената до Община Ямбол, където ще започне огненият спектакъл на „ЖАР театър“, придружен от изпълненията на певицата DIA и гайдарския състав от Котел. Празнична заря ще възвести настъпването на „Кукерландия“. 

На 25 и 26 февруари Градският парк в Ямбол ще бъде огласен от хлопките, чановете и звънците на маскарадните групи, които ще представят обичаи от цяла България пред журито в състезателните дефилета. Пред публиката ще се представят и гостуващите чуждестранни групи от Турция, Северна Македония, Румъния. На втора сцена – в приказното село Кукерово, групите ще имат възможност да играят и повече време. 

„Улица на занаятите“ до Безистена ще възкреси картината на Ямбол преди повече от сто години. Майстори ще показват своята продукция, както и уменията си в занаяти, заплашени от изчезване в България. Децата също ще се забавляват с творческите работилници на „Кукарт“. Два базара – в Градския парк и в централната градска част, ще зарадват жителите и гостите на Ямбол.

Кулинарен шоу-спектакъл „Свинско с винско по кукерски” с водещ Ути Бъчваров ще привлече любителите на кулинарията в 12:00 часа в неделя пред „Безистена“. Знаменитият готвач ще приготви и почерпи с над 1500 порции кисело зеле със свинско. 

В неделя вечерта ще бъдат пресъздадени традициите на Сирни Заговезни - прескачане на огън, мятане на стрели, „хамкане” с халва, на сцената зад Спортна зала „Диана“ в Градския парк. След това Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ ще закрие XXIV издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ с песни и танци.

Организатори на фестивала са община Ямбол и община Тунджа.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация