19 филма ще се борят за "Златна мечка" в Берлин 16 Февруари, 2023

19 филма ще се борят за
Снимка: БГНЕС

Международният кинофестивал в Берлин ще бъде открит довечера със световната премиера на романтичната комедия на Ребека Милър "Тя дойде при мен" с участието на Питър Динклидж и Ан Хатауей.

На кинофорума ще се представят общо 287 продукции от 67 страни. Сред тях е "Сенека: За пораждането на земетресения" на режисьора Роберт Швентке с Джон Малкович в главната роля, с участието на Самуел Финци и Джералдин Чаплин. 

Въпреки че филмите, финансирани от руското и иранското правителство, са забранени за участие във фестивала, в програмата бяха включени няколко филма за Украйна и Иран, между които "Суперсила" - портрет на украинския президент Володимир Зеленски, дело на Шон Пен и Аарон Кауфман, и заснет в периода, когато преди година руските танкове навлизат в Украйна.

Американският режисьор Стивън Спилбърг ще бъде почетен с представяне на негови продукции в специална секция, а самият той ще получи почетната награда "Златна мечка" за цялостно творчество.

В конкурсната програма са включени 19 филма. Председател на международното жури, присъждащо наградите "Златна мечка" и "Сребърна мечка", ще бъде американската актриса Кристен Стюарт. Те ще бъдат раздадени на гала вечер на 25 февруари.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация