Българинът не изневерява на традициите и предпочита червените вина 14 Февруари, 2023

Българинът не изневерява на традициите и предпочита червените вина
Снимка: pxhere.com

Институтът по лозарство и винарство в Плевен, който е единствения в България и е със 120-годишна история, ще отбележи празника Трифон Зарезан. В местността "Томовското" изпълнители от Северняшкия ансамбъл "Иван Вълев" ще пресъздадат ритуала по зарязване на лозите. 

Повече от 27 хиляди литра вино са произведени в Института в Плевен през миналата година. Една от двете винарски изби на ИЛВ е сред най-старите в България. Тя е създадена още през 1892 г. като учебна към Лозаро-винарското училище в града, съобщи пред БТА доц. д-р Татяна Йончева, научен секретар на Института. В  учебната база се съхранява една от най-старите колекции от вина. В нея са включени образци от първите реколти на избата, както и вина от местни и от интродуцирани сортове и от такива, създадени в Института. 

Доц. Йончева е категорична, че българинът е традиционалист и предпочита за своята трапеза червените вина. В последните години все по-популярни са вината розе. В избите на ИЛВ се произвеждат предимно вина от сортове като "Каберне", "Мерло", "Сторгозия", по-малки партиди – "Рубин" и "Гъмза".

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация