Марко Менгони е големият победител на фестивала в Сан Ремо 12 Февруари, 2023

Марко Менгони е големият победител на фестивала в Сан Ремо

Марко Менгони

Снимка: БГНЕС

Италианският поп певец Марко Менгони спечели голямата награда на фестивала в Сан Ремо с песента "Due Vite" ("Два живота").

Менгони бе сочен за фаворит още от началото на фестивала. Той получи и наградата на името на "Джанкарло Бигаци" за най-добра композиция, присъждана от оркестъра на фестивала. Менгони спечели и надпреварата за най-добър кавър в петък вечерта, когато заедно с британския госпъл хор "Киндъм" той изпълни кавър на "Let It Be".

При приемането на наградата Менгони каза, че я посвещава на всички жени, които също са участвали в надпреварата на фестивала.

От второ до пето място във фестивала се класираха все мъже. На второ място остана Лаца с "Cenere" ("Пепел"). А на трето място остана Мистър Рейн с "Supereroi" ("Супергерой").

Челната петорка се оформи от изпълнителите Ултимо и Тананай, съответно с песните "Аlba" ("Зора") и "Tango" ("Танго").

Наградата на критиката на името на Мия Мартини получи дуетът "Колапеше и Димартино" за "Splash" ("Плисък"). Същата песен грабна и наградата "Лучо Дала" на прес залата на фестивала.

А наградата за най-добър текст на името на Серджо Бардоти отиде при дуета "Кома Козе" за "L'Addio" ("Сбогуването").

Двадесет и осем песни се бореха за голямото отличие на фестивала.

Менгони е роден на 25 декември 1988 г. Става известен, след като печели риалити формата "Екс Фактор" през 2009 г.  През 2013 г. той печели фестивала в Сан Ремо с песента "L'essenziale" ("Същественото").

Пее обичайно балади, но в определен период от кариерата си залага и на динамичната танцувална музика и привлича по-млади почитатели. Има седем студийни албума. Печелил е на два пъти и европейската награда на Ем Ти Ви за най-добър италиански изпълнител.

Песента, с която Менгони победи сега във фестивала, е посветена на непознатото в любовта и на изолираността на влюбените от околния свят, но обрисува и моменти на апокалиптична празнота и на експлодираща луна.

Съводещи  на последната фестивална вечер бяха  Киара Ферани и Джани Моранди.  А сред специалните гости бяха "Депеш мод", Орнела Ванони и Джино Паоли. Джани Моранди отдаде и специална почит на Лучо Дала.

Хороскоп Виж всички

Нотификация