Празник на боговете на виното обединява ценители и производители в Благоевградско 04 Февруари, 2023

Празник на боговете на виното обединява ценители и производители в Благоевградско
Снимка: pxhere.com

Днес ритуално зарязване на лозята и конкурси за най-добро вино ще има в района на Струмяни, Благоевград и Гоце Делчев. 

За 30-та поредна година в село Илинденци, община Струмяни, ще се отбележи характерният за населеното място Празник на боговете на виното. Край лозовите масиви в местността Масовец ще бъдат посрещнати боговете, които в различни митологии и вярвания се свързват с тази напитка. По традиция местните почитат и мома Кераца, наречена на местния винен сорт грозде. В 12:30 часа на площада в село Илинденци ще бъдат наградени производителите на най-добрите бели и червени вина от региона. През деня ще има още кулинарна изложба и развлекателна програма, с участието на състави и изпълнители от страната и от Република Северна Македония.

В благоевградското село Дъбрава от 10 часа започва дегустация на винени напитки от лозовите масиви край селото. Жури от технолози ще оцени качество, сорт и плътност на вината, а най-добрите ще бъдат наградени в няколко категории, съобщиха от общинския пресцентър. В 11:30 часа е предвиден ритуал по зарязване на лозята край селото, а празникът ще продължи с богата музикално – танцова програма.

Община Гоце Делчев организира традиционния празник на виното в село Делчево. След двегодишно прекъсване, тази година празникът ще е двудневен, като ще обхване и неделния ден.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация