Поставят 55-метров пилон с националния флаг на хълм „Боровец“ в Ямбол 22 януари, 2023

Поставят 55-метров пилон с националния флаг на хълм „Боровец“ в Ямбол
Снимка: Фейсбук/Община Ямбол

Близо 85 хил. лева са събрани в дарителска кампания за поставяне на 55-метров пилон с националния флаг на хълм „Боровец“ в Ямбол.

Предвижда се знамето да бъде издигнато в близост до 52-метровата телевизионна кула на хълма. Идеята на общинското ръководство е националният флаг да бъде видим от всички точки в града и от автомагистрала „Тракия“. Пространството около него ще бъде облагородено и ще бъде поставена паркова мебел.

До момента в кампанията са се включили 83-ма дарители – граждани, общински съветници, фирми. Първото дарение е размер на 10 хил. лева и е направено от кмета на града Валентин Ревански . Сумата за реализиране на инициативата възлиза на 65 хил. Лева.

Идеята на местната управа е да популяризира факта за „ямболската връзка“ при създаването на първообраза на националния ни флаг – Браилското знаме. То е ушито от 14-годишната Стилияна Параскевова, по идея на баща ѝ  Иван Параскевов, буден ямболски търговец. Той се заселва в Браила с брат си през 1851 г. Напускат България и родния Ямбол поради угрозата да бъдат арестувани от османските власти за свободолюбивия им дух. 

Иван Параскевов казва: „Бялото ще бъде отгоре, защото бялото и България започват с буквата „Б". Горе бялото, горе България!".  

Трибагреникът е предаден на великия княз Николай Николаевич, главнокомандващ на руската армия по време на Руско-турската война.

Снимка: Община Ямбол

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация