С традиционно Бабино хоро в Разлог ще отбележат Бабинден 21 януари, 2023

С традиционно Бабино хоро в Разлог ще отбележат Бабинден
Снимка: Община Разлог

На 21 януари се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден (по стар стил, по нов празникът е на 8 януари).

От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празник, на който общество ни отдава дължимото на всеотдайния и високоотговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките и почита приноса на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

С традиционно Бабино хоро в Разлог и Белица ще отбележат Бабинден.

По традиция в Разлог на голямото Бабино хоро се хващат бабите, в чиито дом през изминалата година се е родило „бабинче“, както в града и околните села наричат новородените. През изминалата година в община Разлог са родени 169 „бабинчета“. Те ще бъдат „заденати“ в цедилките на своите баби, които, облечени в носии, ще извият традиционното Бабино хоро във всички населени места в общината. И тази година ще бъде извършен ритуалът „измиване на ръце“ на акушерки и гинеколози, като им се даряват сапун и кърпа.

В Белица празничната програма започва от 10:30 часа на централния площад, където местните хора ще извият Бабино хоро. 

Хороскоп Виж всички

Нотификация