
„Троянска луканка" е регистрирана като храна с традиционно специфичен характер 18 януари, 2023

Европейската комисия (ЕК) одобри вписването на наименованието „Троянска луканка" в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), който е част от Схемите за качество.
Това е шестата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.
Тази луканка е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен продукт.
Приготвя се от раздробено говеждо или биволско месо и свинско месо, натурални подправки и спомагателни суровини.
Има характерен, умерено солен вкус и изразен аромат.
Традиционният начин на производство при процеса на сушене и опушване е направил този вид продукт уникален за България.
„Троянска луканка" е произведена за първи път от майстор Илия Таслаков в гр. Троян.
Той е един от най-старите производители на луканка в страната. През 1883 г. е внесъл в България машините за мелене на месо.
По традиция производството на луканката се осъществява сезонно в естествени сушилни в балканските региони с подходящи климатични условия.
Новото наименование ще бъде добавено към списъка на ЕК с общо 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.
Хороскоп Виж всички
Новини

Роксана се впусна в дует с млад изпълнител

Котка за домашен любимец - всичко, което трябва да знаем за отглеждането ѝ

София посреща финала на екоинициативата "Книги за смет"

Стара Загора отбелязва своя празник

Тони Стораро записа песен на Василис Карас

Ваксините - полезно е да знаем!

Бургазлии ще решават екологични загадки в играта “Бургас, раздвижи се!“

„Момчилград – сърцето на Източните Родопи“ гостува в София

Строги правила за смартфоните подобряват съня на тийнейджърите

Графа тръгва на път с нова онлайн поредица „Приятно ми е, Влади“

Еврото идва: Микро фирми теглят до €10 000 преди 1 януари
