„Троянска луканка" е регистрирана като храна с традиционно специфичен характер 18 януари, 2023
Европейската комисия (ЕК) одобри вписването на наименованието „Троянска луканка" в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), който е част от Схемите за качество.
Това е шестата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.
Тази луканка е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен продукт.
Приготвя се от раздробено говеждо или биволско месо и свинско месо, натурални подправки и спомагателни суровини.
Има характерен, умерено солен вкус и изразен аромат.
Традиционният начин на производство при процеса на сушене и опушване е направил този вид продукт уникален за България.
„Троянска луканка" е произведена за първи път от майстор Илия Таслаков в гр. Троян.
Той е един от най-старите производители на луканка в страната. През 1883 г. е внесъл в България машините за мелене на месо.
По традиция производството на луканката се осъществява сезонно в естествени сушилни в балканските региони с подходящи климатични условия.
Новото наименование ще бъде добавено към списъка на ЕК с общо 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.
Хороскоп Виж всички
Новини
Рязка промяна: топло начало, студен финал на седмицата
"Осиновeте врачанско семейство" ще зарадва деца в уязвимо положение
Южноафриканският глас на Виена пристига в България със Strauss Capelle Vienna
За мъжкото здраве
Кюстендил отново почита семейни двойки със златна сватба
Как да изберем правилните лампички за празнична украса
НЗОК предупреждава за фалшиви SMS с обещания за възстановяване на средства
„Евровизия“ въвежда нови правила за гласуване след спора около Израел
1.9 млн. българи са пътували през третото тримесечие на 2025 г.
Нов български филм завладява кината от днес
За третия Ден на четенето в България - „Радомир чете – Добротата започва от думите“