Атанасовското езеро празнува с близка среща с розово фламинго и други защитени видове 18 януари, 2023

 Атанасовското езеро празнува с близка среща с розово фламинго и други защитени видове
Снимка: Община Бургас

Днес празнуваме Атанасовден. Според народните поверия, Свети Атанасий е покровител на зимата, снега и студа. Вярва се също, че зимният св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото, а летният св. Атанас го облича, за да дойде зимата. 

Близка среща с птици като розово фламинго, къдроглави пеликани, бели ангъчи, зимни бърнета и други защитени видове предлагат край Атанасовско езеро до Бургас от проекта "Лагуната на живота" по повод днешния Атанасовден. 

"В следобедните часове впечатляващите пеликани се връщат от езерото Вая, където се хранят и представляват невероятна гледка - ниско прелитащи над водите и дигите на езерото, където кацат за нощувка. Около тях спокойно се хранят много розовите в момента птици фламинго, които също могат да се видят добре и отблизо", допълват организаторите.

За целта от Българска фондация "Биоразнообразие" ще осигурят бинокли и оптични тръби, определители на птици, както и присъствието на орнитолози. Препоръчват посетителите, които ще се включат, да дойдат подходящо облечени, да си носят кафе или чай и да се подготвят за близо час сред дивата природа.

Рекордният брой от 2712 фламинги, базирани в Атанасовско езеро, Поморийско езеро и Защитена местност „Пода“ край гр. Бургас, показа 47-то преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. Най-голямата концентрация на прелетни птици традиционно е във влажните зони около Бургас. Така че сега е перфектното време за любителите орнитолози да ги посетят с бинокъл в ръка. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация