Холивуд се завръща на церемонията за 80-те награди "Златен глобус" 10 януари, 2023

Холивуд се завръща на церемонията за 80-те награди
Снимка: БГНЕС

Тази вечер ще бъдат връчени за 80-ти път кинонаградите „Златен глобус“ на Асоциацията на чуждестранната преса.

Комикът Джеръд Кармайкъл, който е чернокож, ще бъде водещ на тричасовата церемония, а Еди Мърфи ще получи отличие за цялостен принос.

Миналата година Холивуд бойкотира наградите, след като разследване на в. „Лос Анджелис таймс“ през 2021 г. разкри, че Асоциацията не е имала чернокожи журналисти в своите редици. Някои членове бяха обвинени за сексистки и расистки забележки и получаване на облаги от знаменитости и филмови студия.

Асоциацията на чуждестранната преса въведе нови правила, според които сред приблизително 200 настоящи членове с право на глас близо 52% са расово и етнически разнообразни, а 10% от тях са чернокожи.

Очаква се тази вечер по червения килим в Бевърли Хил да преминат номинираните за награди Брад Пит и Марго Роби с филма "Вавилон", Стивън Спилбърг и актьорският състав от „Семейство Фейбълман“, звездата от "Жената воин" Вайола Дейвис, режисьорът на "Аватар" Джеймс Камерън и певицата Риана, номинирана за песента към "Черната пантера: Уаканда завинаги".

Брендън Фрейзър, предложен за „Златен глобус” за главната си роля в „Китът“, обаче няма да присъства, след като обвини бивш президент на асоциацията организатор, че го е опипвал. Том Круз също не се очаква да се появи, въпреки че неговият блокбъстър "Топ Гън: Маверик" е номиниран за най-добър филм - драма. През 2021 г. Круз върна трите си статуетки „Златен глобус“ в знак на протест срещу практиките на организацията. 

„Аватар: Природата на водата“ на Джеймс Камерън и биографичният филм "Елвис" на Баз Лурман също са сред претендентите за най-добър филм.  "Баншите от Инишерин" доминира с осем номинации, а ситуационната комедия "Начално училище Абът" е начело по номинации в телевизионните категории.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация