Над 133 хиляди българи празнуват имен ден на Йордановден 06 януари, 2023

Над 133 хиляди българи празнуват имен ден на Йордановден
Снимка: БГНЕС

На 6 януари празнуваме Богоявление или Йордановден - един от най-големите християнски празници в българския календар.

На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан.

Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова и на много места този празник се нарича Водици.

На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем, където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година.

В Калофер на този ден се провежда и изключително зрелищното мъжко хоро в ледените води на река Тунджа.

С кръщаването на водата светът придобива нова ценност и сила, става по-безопасно място за живеене. Свършват т.нар. мръсни дни, т.е. злите сили са победени и прогонени.  Във всеки храм се прави водосвет като водата също се пази през цялата година и се вярва, че има лечебна сила. С нея се ръси домът, дворът, хамбарите и домовете и оборите с животни, за да бъдат здрави и “осветени” през годината. Всеки член на семейството пък бива поръсен със светена вода - също за здраве.

Има вярване, че ако на този ден замръзне китката, с която ръси светена вода свещеника, то годината ще бъде здрава и плодотворна, ако пък на самия ден е топло - житото ще бъде гъсто, а ако и в дните преди празника е меко времето, то годината няма да е хубава. Вярва се също, че ако на този ден духа вятър, цялата година ще бъде ветровита.

На Йордановден имен ден празнуват над 133 хиляди българи с имената: Богдан, Богдана, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa.

Честит празник от радио Веселина! 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация