Учени откриха начин за измерване на депресията 31 декември, 2022

Учени откриха начин за измерване на депресията
Снимка: unsplash.com

Нов доклад на MIT Technology Review предлага интересна информация за това как лекарите могат да лекуват депресия, като използват напредък в неврологията, който е позволил да се създаде декодер на настроението. 

С помощта на електроди, имплантирани в човешкия мозък, изследователите са успели да установят връзката между мозъчната дейност и настроението. 

Изследователите имплантират четири електрода в мозъка на изследваното лице, като прикрепват батерия към гърдите на пациента, която периодично изпраща електрически импулс през електродите. 

Един от пациентите съобщава, че депресията му се е изчистила за период от шест месеца, което доказва валидността на неврологичната теория. 

Имплантирането на електроди очевидно е скъпо, но данните от експеримента могат да се използват за създаване на обобщени "карти" на мозъчната активност, което по-лесно ще позволи на други лекари да лекуват пациенти, използвайки по-малко инвазивни техники на ДМС.

Понастоящем сканирането на мозъка не е достатъчно прецизно, за да се определи електрическата активност на индивидуално ниво, което може да доведе до незабелязване на депресията при един или до прекомерно лечение при друг, подчертавайки настоящ проблем в неврологията. 

Отчитането на почти безкрайния брой разлики в човешкия мозък е трудно дори в най-добрите условия, още повече при хора, страдащи от резистентна на лечение хронична депресия.

Хороскоп Виж всички

Нотификация