800 000 ще посрещнат Нова година във Виена 30 декември, 2022

800 000 ще посрещнат Нова година във Виена

Виена, Нова година

Снимка: БГНЕС

"Новогодишната пътека" във Виена - посрещането на настъпващата година на открито, се провежда отново за първи път след двегодишно прекъсване заради пандемията, съобщи Бюрото за международни връзки на Община Виена в София. Това е и 31-ото издание на популярното събитие, което се проведе за последно през 2019 г. и е едно от най-големите новогодишни празненства в Европа.

Около 800 000 души от цял свят се очаква да се съберат на шест места в центъра на Виена. Наред с многобройните гастрономически специалитети, почитателите на всякакъв вид музика ще могат да се насладят на поп, рок, соул, хаус и валсове по маршрут с дължина около километър и половина. Програмата започва в 14:00 часа на 31 декември и продължава до 02:00 часа след полунощ. Освен музикални изпълнения на живо, виенчани и гостите на града ще бъдат забавлявани на живо от диджеи, а за децата има подготвени специални следобедни програми.

С особена популярност сред местните жители и гостите на града се ползва т.нар. "класическа отсечка" на централната улица "Грабен". Всяка година в ранните следобедни часове на 31 декември училищата за танци предлагат там безплатни курсове за валс и превръщат това място в огромна бална зала на открито.

Традиционно в полунощ се танцува виенски валс под звуците на "На хубавия син Дунав" на Щраус, а прочутият часовник Пумерин на катедралата бие в полунощ. Часовникът звъни само за специални поводи, а звънът се излъчва от радио и телевизионни станции заедно с Дунавския валс на Щраус.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация