Честито Рождество Христово! 25 декември, 2022

Честито Рождество Христово!
Снимка: pxhere.com

На 25 декември целият християнски свят празнува Рождество Христово – Коледа, също позната като Божик или Божич. 

Рождество Христово се отбелязва на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква и на 7 януари (по юлианския календар).

Според повечето историци първото празнуване на Рождество Христово се е състояло в Рим през 336 г. сл. Хр. Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата "календе"). 

В България е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г.

През ХХ век българите прибавят към коледната обредност още един елемент, привнесен от Западна Европа - сияещата елха, символизираща Христовата същност (светлината, знанието, чистотата, истината). Традиционно се разменят подаръци в семейството, а най-малките чакат подаръци и от Дядо Коледа. По традиция Коледа се празнува в нашата страна 3 дни. Свършват постите и трапезата е много богата. Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер.

Народната традиция е свързана с обичая коледуване. Основни участници са момци в предженитбена възраст. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят "шарени тояги". Времето за коледуване е строго определено от традицията - от полунощ до изгрев-слънце на Коледа.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация