"Морето не е за една ваканция" - коледна акция за почистване на плажовете 20 декември, 2022

Снимка: pxhere.com

За поредна година доброволци ще се включат в традиционната кампания за почистване на черноморските ни плажове.

На 26 декември ще се почиства плаж Аркутино край Приморско, а на 28 декември - територията на Камчийски пясъци край Варна

Морето и отпадъците си стоят целогодишно, а през зимата по българските плажове се срещат голям брой отпадъци. Силното вълнение, вятърът, морските течения и локацията на плажа са водещи фактори при замърсяването. Важно е да се почистват отпадъците, защото това предотвратява разпадането на пластмасата на труднозабележими малки парченца, които завинаги остават в природата. 

Традиционната кампания "Чистата Коледа" тази година ще мине под мотото "Морето не е за една ваканция", като се очаква в акцията да се включат десетки доброволци от цялата страна.

Всички които проявят желание да се включат в двете почиствания - ще присъстват на мястото на събитието облечени в специален коледен дрескод. След приключване на официалната част е предвидено и време за тържествено отчитане на резултатите и награди. Екоакцията през годините се превърна и в едно от любимите на децата, които дегизирани като Дядо Коледа, Рудолф или джудженца, се включват в почистването на плажовете.

“Чистата Коледа” е ценна за децата, тъй като освен че е много забавна за тях, има силен образователен елемент, научават много за морето, растителността и обитателите му, както и да пазят природата.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация