Майстори-занаятчии празнуват в Троян в чест на свети Спиридон 12 декември, 2022

Майстори-занаятчии празнуват в Троян в чест на свети Спиридон
Снимка: Община Троян

Днес православната църква почита свети Спиридон – покровител и закрилник на занаятчиите.

По традиция Музеят на занаятите в Троян и местната задруга на майсторите организира празнично шествие на занаятчиите от региона. Облечени в народни носии те ще тръгнат в 15 часа от Музея на занаятите до църквата "Св. Параскева", където ще бъде отслужен празничен водосвет и ще бъдат раздадени жито и хляб за здраве и благоденствие. През настоящата година се отбелязват 60 години от създаването на Музея на занаятите.

За втора поредна година в Троян ще има коледен базар. Той ще бъде открит на площад „Възраждане“ на 15 декември от 17:00 часа. В продължение на дни занаятчии и търговци ще предлагат своите произведения и стоки на коледна тематика. За закриването на коледния базар на 23 декември, гостите и жителите на Троян ще видят предколедно огнено шоу на Танцов клуб „Дивинитас“ – София. Началото е от 17:00 часа.

За седма поредна година Община Троян организира и благотворителната кампания "Подари на непознат". Тази година ще бъдат подпомогнати над 70 деца и възрастни жители на общината в затруднено социално и финансово положение. Тази година и 13 украински семейства ще получат за Коледа изненади.

До 23 декември продължава кампанията „Здраве за хората“ в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян. Лекари – специалисти ще извършват безплатни прегледи на пациенти с респираторни инфекции и белодробни заболявания. „Здраве за Коледа“ е прекрасно послание, с което екипът на болницата пожелава на хората да бъдат здрави, а тези, които се нуждаят от подкрепа и възстановяване, да го получат при тях. Прегледите ще се извършват в приемния кабинет на болницата, всеки делничен ден от 08:00 до 16:00 часа, а в съботните дни от 09:00 до 13:00 часа.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация