„Стефан Данаилов на 80: години любов“ 09 декември, 2022

„Стефан Данаилов на 80: години любов“
Снимка: Българска национална филмотека

Днес се навършват 80 години от рождението на Стефан Данаилов.

Обичаният от поколения българи актьор има над 150 роли в киното, театъра и телевизията и годишнината ще бъде отбелязана с мащабна програма от събития, която ще покаже личния и творчески път на Мастера.

Като кулминация на честването в Народния театър „Иван Вазов“ ще се състои спектакълът „Стефан Данаилов на 80: години любов“. Студенти и приятели на Мастера ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев, откъси от записи с гласа на легендарния актьор, предоставени от Златния фонд на БНР.

Снимка: Българска национална филмотека

Същата вечер ще бъде връчена поредната „Стипендия на Ламбо“ със спомоществователството на фестивала „Сцена на кръстопът“, чийто създател е самият Стефан Данаилов. Набраните от представлението средства ще бъдат дарени на Дома за ветерани от сферата на културата, за който приживе се е грижил и самият актьор. 

Част от площад „Велчова завера“ ще бъде преименувана в градина „Проф. Стефан Данаилов“. В Градската градина пред Народния театър  ще бъде представена  фотоизложбата „Стефан Данаилов: личен архив. Непоказвани фотографии от личния му албум“.

Предстои преиздаване на книгата „Романът на моя живот“, с автори Стефан Данаилов и Георги Тошев. А в Дома на киното ще бъде показана последната голяма роля на Стефан Данаилов в късометражния филм „Правила“ и ще бъде излъчен филма „Монолог“ изцяло с участието на легендарния актьор.

В Бургас също отбелязват 80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов с  прожекции на два от емблематичните му филми -  "Дами канят" и "Княз Борис Първи". Прожекциите в Културен център "Морско казино" са с вход свободен.  

Снимка: stefandanailov.com

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация